Εργαστήρια παρασκευής πλαστού

5 Αυγούστου

Οι πίτες εκφράζουν τη γαστρονομική παράδοση αιώνων και είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της ελληνικής διατροφής, όπως και του ελληνικού γαστρονομικού πνεύματος, το οποίο στηρίζεται σε απλές και λιτές παρασκευές. Πιο διαδεδομένη ήταν η πίτα στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα και περισσότερο στην Ήπειρο όπου υπήρχαν νομάδες κτηνοτρόφοι [Βλάχοι και Σαρακατσαναίοι]. Με τα προϊόντα που παρήγαγαν από τα κοπάδια, τις ανταλλαγές [αλεύρι] που έκαναν με τους γεωργούς, τη φαντασία της νοικοκυράς αλλά και με ό,τι έδινε η φύση είχαν σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη ποικιλία σε πίτες. Η πίτα ήταν φαγητό του βουνού, με υλικά της ορεινής φύσης και οικονομίας, φτιαγμένη να θρέφει και να χορταίνει.

 

Ο πλαστός

Πλαστός είναι η πιο εμβληματική πίτα της Θεσσαλίας. Ήταν ένα από τα φαγητά της επιβίωσης και σήμερα είναι ένας ύμνος στον τόπο και στο χρόνο. Όταν το καλαμπόκι γινόταν το κύριο άλευρο που έθρεφε και ανακάτευε τις γεύσεις, που γέμισε το τραπέζι όταν η αφθονία έλειπε. Σήμερα, έμεινε να μας θυμίζει ότι η φτωχική κουζίνα είναι η πιο πλούσια παρακαταθήκη για τη γαστρονομική μας θέση σε αυτόν τον κόσμο. Όπως λέει και το όνομά του είναι μία πίτα “πλαστή” χωρίς φύλλο. Ο πλαστός, πήρε το όνομά του από τη δύναμη της φροντίδας των χεριών που τον έπλασαν και σήμερα προσφέρεται πιο δικαιωμένος από ποτέ. Το ψημένο  τραγανό καλαμποκάλευρο σε συνδυασμό με τα χόρτα και τη φέτα, δίνουν μια ιδιαίτερη ξεχωριστή γεύση που δεν ξεχνάς ποτέ.

 

Η Χαρίκλεια Μακρυγιάννη, μια γνήσια Αργιθεάτισσα γυναίκα, θα μας μάθει τα μυστικά της για τον τέλειο πλαστό. Θα μαζέψουμε τα χόρτα, θα πάρουμε χωριάτικα αυγά και μαζί με το παραδοσιακό τυρί από το τυροκομείο Αγράφων θα έχουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες για την πίτα μας. Όσο οι πίτες μας θα ψήνονται, θα πιούμε το καφεδάκι μας στην αυλή της. Στο εργαστήρι θα πάρετε δώρο ένα καλάθι με παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα της περιοχής μας, τα οποία θα μπορέσετε να απολαύσετε επιστρέφοντας στο σπίτι και ανακαλώντας όμορφες μνήμες από το καλοκαίρι σας στην Αργιθέα.

 

Διάρκεια:  2,5 ώρες

Παναγιώτα Γρηγορίου: Αργιθεάτισσα γέννημα θρέμα

.

Kράτηση θέσης και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

+(30) 6943912028

 stefaniadalakefestival@gmail.com