3ο Τριήμερο Διάσχιση Ευρυτανικών Αγράφων

  Θα κλείσουμε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας περπατώνας στα Ανατολικά και Δυτικά Άγραφα που σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από την κοιλάδα του ποταμού Αγραφιώτη με έξοδο προς το φράγμα των Κρεμαστών. Σύμφωνα με την καταγραφή της ιστορίας, η τραχιά αυτή περιοχή με τα απάτητα βουνά και τους αδάμαστους κατοίκους δεν υποτάχθηκε ποτέ στην κεντρική εξουσία. Μάταια οι Βυζαντινοί προσπαθούσαν να εισπράξουν τους φόρους. Δεν είχαν καλύτερη τύχη οι Οθωμανοί, μιας και ήταν το μοναδικό κομμάτι που δεν κατέλαβαν οι Τούρκοι και ποτέ δεν το έγραψαν στα φορολογικά τους κιτάπια.

   Το πρόγραμμα της διάσχισης, στο τρίτο της τριλογίας, περιλαμβάνει πεζοπορία σε κορυφογραμμές όπου πολέμησαν οι αντάρτες, περιήγηση στο ιστορικό χωριό Άγραφα με το άγαλμα του θρυλικού κλέφτη Αντώνη Κατσαντώνη όπου θα μας περιμένει μια έκπληξη, ανάβαση στην πιο δύσκολη κορυφή τη Φτέρη και διάβα από τα πιο άγνωστα φαράγγια που οδηγούν στη Λίμνη Κρεμαστών. 

   Για πολλούς τα Άγραφα, είναι η ομορφότερη ορεινή περιοχή της Ελλάδας κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτελούν με διαφορά την πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορυφές και οι βαθειές χαράδρες δεν πλησιάζονται εύκολα. Το οδικό δίκτυο της περιοχής αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από δύσκολους χωματόδρομους, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι ακόμα χρησιμοποιούν μονοπάτια που περνάνε από παλιά πέτρινα γεφύρια. Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας.

    Άγρια φύση και ωραίοι άνθρωποι σε έναν τόπο για αληθινούς ταξιδευτές.

1η μέρα: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΝΙΑΛΑ Άγιος Νικόλαος Βραγγιανών – Νιάλα (2.017μ.) – Άγραφα

2η μέρα: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΤΕΡΗ. Μέρσια-κορυφή Φτέρη(2.126μ.)- Φούρκα-Λιθοχώρι

3η μέρα: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ -ΚΑΓΙΑΚ. Φαράγγι Μπουζουνίκου- Λίμνη Κρεμαστών

Παρασκευή

   Φτάνουμε στο διάσελο του Αγίου Νικολάου Βραγγιανών στα 1.800μ. μπορεί να τα ακούσεις και με το επίθετο “Μεγάλα” μπροστά, αποτυπώνοντας την σημαντική ιστορία του τόπου, καθώς εκεί ιδρύθηκε το 1661 το Ελληνομουσείο των Αγράφων, ένα είδος πανεπιστημίου της εποχής. Αλλά με το “Μεγάλα” μπροστά ξεχωρίζουν και από τα άλλα Βραγκιανά της Αργιθέας, τα “Μικρά”, τα οποία δημιουργήθηκαν από κτηνοτρόφους μεγαλοβραγγιανίτες οι οποίο πήγαιναν εκεί και ξεχείμαζαν τα κοπάδια τους. Με θέα τα βοσκοτόπια της Νιάλας, περιτρυγιρισμένα από την Πλάκα, τον Καταραχιά, τον Τσεκούρα, τον Πύργο, το Ντεληδήμι θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία για τη Νιάλα 2.017μ.  από εδώ βλέπουμε σχεδόν όλο τον ορεινό όγκο της περιοχής, ενώ νοτιότερα φαίνονται το Βελούχι, η Καλιακούδα και η Χελιδόνα. Συνεχίζοντας προς το νότο θα συναντήσουμε το μνημείο Εμφυλίου της Νιάλας. Εδώ κατά τον εμφύλιο πόλεμο υπήρξε μια συγκλονιστική βραδιά ανάμεσα στους αντάρτες του ΔΣΕ και τον κυβερνητικό στρατό. Από εκεί συνεχίζουμε ακολουθώντας την κορυφογραμμή και σύντομα πέφτουμε στο μονοπάτι που μας οδηγεί στις πλαγιές του Κουκουρούντζου. Η διαδρομή τραβερσάρει το αλπικό μέχρι που φτάνουμε σε ένα μικρό διάσελο με μια στάνη. Μπαίνουμε στο ελατόδασος και στο τέλος της διαδρομής φτάνουμε στο λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στο πάνω μέρος του χωριού Άγραφα. Θα πάρουμε τα πράγματα μας από το πούλμαν και θα τακτοποιηθούμε στους ξενώνες. Έπειτα θα σας ξεναγήσουμε στο ιστορικό χωριό των Αγράφων.

   Γνωστό και χιλιοτραγουδισμένο το χωριό Άγραφα βρίσκεται σε υψόμετρο 880μ., στους πρόποδες του βουνού Κουκουρούντζος, Η φυσική ομορφιά του τοπίου κερδίζει αμέσως και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Χαρακτηριστικό των Αγράφων τα αιωνόβια πλατάνια, που σκεπάζουν την πλατεία του χωριού με τον ίσκιο τους, τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τους φιλόξενους κατοίκους. Τ’  Άγραφα περιβάλλονται από σπουδαία βουνά που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία, τις μάχες κατά των Τουρκαλβανών, τους θρύλους, τα παραμύθια, τις παροιμίες, τις παραδόσεις, τα δημοτικά τραγούδια και τα λημέρια των κλεφταρματωλών και ιδιαίτερα του ξακουστού θρυλικού Ήρωα και εθνομάρτυρα, Αντώνη Κατσαντώνη. Θα ακολουθήσει αναπλήρωση θερμίδων με γίδα βραστή και άλλα ντόπια πεντανόστιμα εδέσματα.

Σάββατο

   Μετά από ένα πλούσιο πρωινό αναχωρούμε για την κορυφή Φτέρη 2.040μ. που είναι μια από τις δυσκολότερες κορυφές των Αγράφων. Ξεκινάμε από τα Επινιανά για την τοποθεσία Μέρσια. Από εκεί φαίνεται η κορυφογραμμή της Φτέρης που βρίσκεται στην άγρια κ απομονωμένη πλευρά των Δυτικών Αγράφων. Περνάμε από την πίσω πλευρά της κορυφής Κουρούνα και τραβερσάρουμε μέχρι την τοποθεσία Παλούκια, όπου υπάρχουν στάνες. Σε αυτό το σημείο βρίσκουμε την τελευταία πηγή του βουνού πριν την κορυφογραμμή. Θα κινηθούμε προς τα έλατα και θα περάσουμε μέσα από τις φτέρες μέχρι να φτάσουμε στο αλπικό κομμάτι.

  Πλέον βρισκόμαστε στις πλαγιές της Φτέρης. Η κλίση γίνεται ολοένα και πιο απότομη. Υπάρχουν αρκετά εκτεθειμένα περάσματα και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε χέρια σε κάποια από αυτά. Σε ορισμένα σημεία θα αποφύγουμε την κορυφογραμμή, περνώντας από αριστερά. Αφού περάσουμε τα βράχια, βρίσκουμε μπροστά μας δύο απότομα ανεβάσματα από βράχια και χώμα με χόρτα. Αφού περάσουμε και αυτό το σημείο πλέον φτάνουμε στην κορυφή. Δεν λένε τυχαία πως οι ζόρικοι δρόμοι έχουν την καλύτερη θέα…εντυπωσιακή θέα προς όλες τις κατευθύνσεις!!! Καλλιακούδα, Χελιδώνα, όλο το συγκρότημα του Παναιτωλικού από τη μια, Καράβα, Βουτσικάκι, Μπορλέρο, Φλυτζάνι, Πέντε Πύργοι, Νιάλα από την άλλη. Πλέον είναι ορατό όλο τα πανόραμα των Δυτ. Αγράφων. Ντελιδήμι, Σαλαγιάννη, αλλά και η Πυραμίδα με το Μπαλντενήσι.

   Κατηφορίζουμε προς τη νότια κορυφογραμμή (διάσελο Πρατίνας) που έχει εξίσου κάποια δύσκολα σημεία. Η Φτέρη είναι μια απαιτητική κορυφή. Πέρα από τη μεγάλη διάρκεια της διαδρομής θέλει έμπειρους ανθρώπους που έχουν καλά πατήματα στο βουνό. Φτάνουμε στο Λιθοχώρι όπου μεταφερόμαστε στη Γρανίτσα και τακτοποιούμαστε στους ξενώνες.

Κυριακή

   Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το φαράγγι Μπουζουνίκου που κοσμεί τον Δήμο Αγράφων και αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της αναρρίχησης. Έχει μήκος 650 μέτρα και έχει διαμορφωθεί για να αποτελέσει ένα φυσικό αναρριχητικό πάρκο. Είναι εύκολο να το διασχίσει κάποιος και να συνδυάσει την πεζοπορία του με την αναρρίχηση. Η λαϊκή φαντασία και η παράδοση θέλει το βράδυ εδώ να συμβαίνουν φοβερά πράγματα, συνδέεται με πολλές ιστορίες με νύμφες και Νεράιδες.

   Τελευταία αφήνουμε την απαράμιλλη ομορφιά της Λίμνης Κρεμαστών με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νομίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό. Η είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη στην Ευρώπη και η πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως.

   Οι όχθες της αποτελούν φιλόξενους «οικοδεσπότες» απειλούμενων και σπάνιων ειδών όπως η βίδρα, ο λύκος, ο χρυσαετός, η νανονυχτερίδα κ.ά. Η περιοχή είναι φυσικά ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Ξεκινάμε από την προβλήτα της Σιβίστας να περιηγηθούμε σε αυτόν τον υδάτινο παράδεισο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα επισκεφτούμε το νησί του Αγίου Νικολάου με το κάστρο του Κάρολου Τόκκου στην κορυφή του. Θα κάνουμε διάλειμμα για πικ-νικ, συνεχίζουμε μια πορεία προς τις εκβολές του Αχελώου και επιστρέφουμε στη προβλήτα.

   Γυρίζουμε στο χωριό Βαλαώρα και Θα φάμε στον «Πλάτανο» στη πλατεία πριν αποχαιρετήσουμε τα Άγραφα που ήταν πάντοτε το καταφύγιο των ανυπότακτων κυνηγημένων και που θα γίνουν μια ξεχωριστή ιστορία χαραγμένη στη δική σας καρδιά.

Το ταξίδι στα Άγραφα είναι ένα ταξίδεμα στο περελθόν με πολύ δυνατές εικόνες 

Για κράτηση θέσης επικοινωνήστε +6977663453 και finixadventures@gmail.com

  • Professional escorts
  • Liability insurance
  • Snack-light meal
  • Special menu for gluten free eaters & vegans
  • Water-juice
  • Baton
  • Photos
  • Information and Instructions
  • First Aid Kit 

•Καπέλο

•Αντηλιακό

•Γυαλιά ηλίου

•Αντικουνουπικό  (φυτικό)

•Ρούχα κατάλληλα για την εποχή

•Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα

•Παπούτσια για Πεζοπορία

•Αδιάβροχο-αντιανεμικό

•Επιπλέον, ένα ζευγάρι σπορτέξ για τη ποταμοδιάσχιση