2ο Τριήμερο Διάσχιση από τα Θεσσαλικά στα Ευρυτανικά Άγραφα

   Τα Ευρυτανικά Άγραφα ανήκουν στον νομό  Ευρυτανίας και μια μικρή έκταση στην Φθιώτιδα. Έχουν πιο έντονο ανάγλυφο με πιο χαρακτηριστικό τον ορεινό όγκο της Φτέρης. Διασχίζεται από ποτάμια που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Το πρόγραμμα της διάσχισης, το δεύτερο της τριλογίας, περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες, ανάβαση στο Ντεληδήμι που ενώνει τα Θεσσαλικά με τα Ευρυτανικά Άγραφα και μοιάζει απρόσιτο με τις αλλεπάλληλες κορυφές του, παραποτάμια πεζοπορία σε ένα από τα πιο όμορφα στο είδος του μονοπάτια, ποταμοδιάσχιση και πολλές άλλες ευχάριστες εκπλήξεις…Η περιπλάνηση στις απρόσιτες και αραιοκατοικημένες κοιλάδες και κορυφογραμμές θα μας ταξιδέψει σε εποχές που η φύση ήταν παρθένα και αμόλυντη.

1η μέρα: Αλπικό καγιάκ και τοξοβολία στην Λίμνη Στεφανιάδα

2η μέρα: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΝΤΕΛΙΔΗΜΙ. Λιβάδι Λεοντίτου Ντελιδήμι (2.163μ)-Ασπρόρεμα-Επινιανά

3η μέρα: ΠΟΤΑΜΟΔΙΑΣΧΙΣΗ Φτρερόρεμα-Φαράγγι Άπατης-Τρύπα Όσκλιανης

Παρασκευή

   Φτάνουμε στον ξενώνα στα Λιβάδια Πετρίλου της Αργιθέας, τακτοποιούμαστε και ακολουθεί γεύμα. Μετά την μεσημεριανή σιέστα αναχωρούμε για τη Λίμνη Στεφανιάδα, τη νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας. Με τα καγιάκ θα κάνουμε μια καταπληκτική κυκλική υδάτινη διαδρομή στα τιρκουάζ νερά της λίμνης. Κινούμαστε παράλληλα με την όχθη στα ήρεμα νερά και απολαμβάνουμε το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Στη μέση της διαδρομής μας κάνουμε στάση στις πηγές της λίμνης όπου περπατάμε πλάι στην όχθη του Στεφανιώτη ποταμού. Στη πριβε παραλία Θα κάνουμε πικ νικ, μπάνιο στη λίμνη και θα απολαύσουμε δωρεάν fish-spa. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα δέντρα που είναι βυθισμένα στη λίμνη και κωπηλατώντας μπορεί να τα προσεγγίσει και να τα φωτογραφήσει όποιος επιθυμεί.

   Έπειτα επιστρέφουμε στην όχθη και θα ασχοληθούμε με το πιο αρχαίο άθλημα στον κόσμο, αυτό́ που οι αρχαίοι θεωρούσαν τέχνη… Πρόκειται για μια δραστηριότητα που δουλεύει πολύ́ το μυαλό́ και έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Η τοξοβολία στην ουσία είναι φιλοσοφία. Βασίζεται στην απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, είναι δηλαδή περισσότερο εγκεφαλική, χωρίς να απαιτεί́ κανένα σωματικό προσόν από́ τους συμμετέχοντες. Κατά́ τη δραστηριότητα εξασκείται, η προσοχή́, η εστίαση στο στόχο, η αποφασιστικότητα και η λήψη απόφασης. Επιστρέφουμε στον ξενώνα και μετά το βραδινό θα χαθούμε στον μαγικό κόσμο των αστεριών.

   Aπώτερος σκοπός της αστροπαραρατήρησης και αστροφωτογραφίας είναι να σε φέρει πιο κοντά στα αστέρια. Όσοι έρθουν θα πάρουν μαζί τους καρέ και ιστορίες από αυτά που αξίζει να λέμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Θα φτιάξουμε τσάι του βουνού να πιούμε καθώς θα έχουμε καθίσει κάτω από τα αστέρια και θα μοιραζόμαστε ιστορίες από τη ζωή μας στο χωριό και τις αναβάσεις μας στα βουνά με στόχο να σας κάνουμε να τα λατρέψετε. Αργότερα μπορούμε να βγούμε φωτογραφίες με τον γαλαξία.

Σάββατο

    Μετά από ένα πλούσιο πρωινό (με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και χειροποίητες μαρμελάδες/ χωριάτικα αυγά κλπ.) ξεκινάμε για την κορυφή Ντεληδήμι.  Το Ντεληδήμι είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Αγράφων με ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανάγλυφα. Βρισκόμαστε στη καρδιά της Πίνδου, στο σημείο όπου ενώνονται τα Θεσσαλικά με τα Ευρυτανικά Άγραφα. Μια πανοραμική θέα με θάλασσα από βουνά 360μοίρες. Έπειτα θα κατηφορίσουμε προς τον παλιό οικισμό του Ασπρορέματος. Μέχρι τα Επινιανά θα ακολουθήσουμε το παλιό παραποτάμιο μονοπάτι όπου σε πολλά σημεία θα δούμε ίχνη καλντεριμιού και περίτεχνα σκαλισμένο βράχο και ίσως αγέλες από ελεύθερα άλογα. Το ιστορικό μονοπάτι του Ασπρορέματος είναι αδιαμφισβήτητα το πιο όμορφα και γραφικά που μπορεί να περπατήσει κάποιος. Από τα 2.163μ. στη κορυφή Ντεληδήμι βουτιά στα  άδυτα των Αγράφων στο Φαράγγι του Ασπρορέματος 750μ. Φτάνουμε στα Επινιανά και  τακτοποιούμαστε στον ξενώνα. Ακολουθεί μεσημεριανό και σιέστα. Το απόγευμα θα περιηγηθούμε στο χωριό Επινιανά.

   Τα Επινιανά ή Πηγγιανά που είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1100 μ. ήταν ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό και θεωρείται το μπαλκόνι των Αγράφων, λόγω της πανοραμικής του θέσης και της εξαιρετικής του θέας στο φαράγγι του Αγραφιώτη ποταμού και των οροσειρών της Νιάλας και του Ντεληδημίου. Από τα μνημεία του χωριού,ξεχωρίζουν οι εκκλησίες τουΑγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία. Στην είσοδο του χωριού μπορεί κάποιος να θαυμάσει την αρχαία βυζαντινή διατηρητέα βρύση με την μεγάλη καμάρα και της υδρομαστεύσεις της. Στον δρόμο για το σχολείο του χωριού, δεσπόζει η αιωνόβια καστανιά με την μεγάλη κουφάλα.

Κυριακή

      Μετά το πρωινό στο πιο όμορφο μπαλκόνι των Αγράφων θα επισκεφτούμε τις άγνωστες ομορφιές του Αγραφιώτη ποταμού και την τρύπα της Όσκλιανης (το Αγραφιώτικο Πάντα Βρέχει), το Φτερόρεμα και την Άπατη, λοξευμένα στον βράχο φαράγγια που παρά την άγρια ομορφιά τους αφήνουν τον πεζοπόρο να τα διασχίσει. Η προσέγγιση θα γίνει από το γεφύρι Μπέλεη Καρβασαρά μέχρι το γεφύρι του Φτεριώτη και από εκεί από την κοίτη μέχρι το φαράγγι της Άπατης. Θα μπούμε στο πιο στενό και απόκοσμο φαράγγι στην καρδιά των Αγράφων. Στενά φαράγγια που δημιουργήθηκαν από σεισμικά ρήγματα και όμοια του δεν έχετε ξαναδεί. Η πεζοπορία θα έχει αρκετά περάσματα από νερό οπότε θα χρειαστεί ανάλογη περιβολή και εφεδρικά παπούτσια που θα βραχούν. 

   Η εκδρομή στα Άγραφα είναι μια εμπειρία μακριά από τους συνηθισμένους προορισμούς, σε μια περιοχή δυσπρόσιτη και σχεδόν ανέγγιχτη.

Βασίλης Αρχανιώτης

Βασίλης Αρχανιώτης

Για κράτηση θέσης επικοινωνήστε +6977663453 και finixadventures@gmail.com

  • Professional escorts
  • Liability insurance
  • Snack-light meal
  • Special menu for gluten free eaters & vegans
  • Water
  • Baton
  • Photos
  • Information and Instructions
  • First Aid Kit 

•Καπέλο

•Αντηλιακό

•Γυαλιά ηλίου

•Πετσέτα και μαγιό

•Αντικουνουπικό  (φυτικό)

•Ρούχα κατάλληλα για την εποχή

•Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα

•Παπούτσια για Πεζοπορία

•Αδιάβροχο-αντιανεμικό

•Επιπλέον, ένα ζευγάρι σπορτέξ για τη ποταμοδιάσχιση