1ο Τριήμερο Διάσχιση Θεσσαλικών Αγράφων

  Τα Θεσσαλικά Άγραφα ανήκουν στον νομό Καρδίτσας και αποτελούν τμήμα της οροσειράς των Αγράφων. Αμέτρητα βουνά, ρέματα ζωντανά, πέτρινα γεφύρια, ιστορικοί οικισμοί, μονοπάτια και πηγές με κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο τόπο με θέα που κόβει την ανάσα. Πρώτο μέρος μιας τριλογίας είναι η διάσχιση των Θεσσαλικών Αγράφων. Έπονται δυο ακόμη συναρπαστικά τριήμερα όπου θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέχρι και τα Ευρυτανικά Άγραφα.

   Σε αυτήν την εκδρομή θα διασχίσουμε τη δυτική πλευρά της Λίμνης Πλαστήρας, θα κοιμηθούμε στο καταφύγιο Αγράφων, θα ανεβούμε στις κορυφές Τέμπλα1.800μ. Βουτσικάκι 2.154μ.  και στη ψηλότερη των Αγράφων τη Καράβα 2.184μ. θα γνωρίσουμε το ιστορικό Πετρίλο, τον καταρράτκη της Σούδας και το Σπήλαιο Καϊμακιά. Θα παρατηρήσουμε με σεβασμό την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής, θα αφουγκραστούμε τους ήχους της λίμνης και περιηγηθούμε στην καταπράσινη φύση, θα νιώσουμε τον καθαρό αέρα και θα μυρίσουμε τα αγριολούλουδα και τα βότανα.

1η μέρα: ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. Καρίτσα Δολόπων-ΙΜ Παναγίας Πελεκητής-Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων

2η μέρα: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΙ. Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων-Τέμπλα-κορυφή Βουτσικάκι (2152μ.)-Λιβάδια Πετρίλου

3η μέρα: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΚΑΡΑΒΑΣ. Άγιος Νικόλαος Βλασίου-αλπική λίμνη «Λούτσα»-κορυφή Καράβα (2184μ.)-χωριό Βλάσι

Παρασκευή

   Μια ορεινή και μεγάλη τεχνητή λίμνη που εντυπωσιάζει με την δαντελωτή ακτογραμμή μαζί με την γύρω βλάστηση δημιουργεί ένα ειδυλλιακό τοπίο. Στο μωσαϊκό των βιοτόπων φιλοξενείται εξαιρετικά πλούσια πανίδα. Φτάνοντας στη λίμνη κάνουμε μια μικρή στάση στο φράγμα, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη.

   Φτάνουμε στη Καρίτσα Δολόπων όπου ξεκινάμε τη πεζοπορία μας. Περνάμε από το ξωκκλήσι Μεταμόρφωση Σωτήρα (τοιχογραφία από 1.600 μ.Χ.) των μεταβυζαντινών χρόνων και έπειτα φτάνουμε στη Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Συνεχίζουμε σε δάσος ελάτης που σε διάφορα σημεία έχει θέα τη λίμνη από ψηλά. Απέναντι μας βλέπουμε το εντυπωσιακό ορεινό σύμπλεγμα  της Κοιμωμένης των Αγράφων με την κορυφή Μπορλέρο ενώ δυτικά το Βουτσικάκι μας περιμένει υπομονετικά.  Φτάνουμε στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536μ.  όπου θα πάρουμε τα πράγματα από το πούλμαν και θα τακτοποιηθούμε.

   Το απόγευμα θα επισκεφτούμε τη σπηλιά Καϊμακιά  που είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας με μήκος διαδρόμων κοντά στα 500 μέτρα. Επισκέψιμη είναι η είσοδος της σπηλιάς. Τα νερά που εξέρχονται από το στόμιο της εισόδου, κυρίως τους μήνες της άνοιξης, τροφοδοτούν το ρέμα “Μπούνου” (που στα βλάχικα σημαίνει «ο καλός») και αυτό με τη σειρά του το Καριτσιώτικο ρέμα. Το σπήλαιο βρίσκεται πάνω στα πρώτα σύνορα Ελλάδας- Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 1835. Ο φυσικός πλούτος, η ιστορία και ο πολιτισμός σμίγουν στα υπόγεια αυτά παλάτια, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μνημείων. Στο εσωτερικό τους ο επισκέπτης θα αντικρίσει θαυμαστά έργα της φύσης, όπως σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες, κολώνες, εκκεντρίτες μαργαριτάρια σπηλαίων και υπόγεια ποτάμια. Σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και σχετική υγρασία, σε σχεδόν απόλυτη ησυχία και έλλειψη φωτός απαντώνται πολλά είδη πανίδας, όπως νυχτοπεταλούδες, σαλιγκάρια, δολιχόποδα, ψευδοσκορπιοί, αράχνες, νυχτερίδες και σαλαμάνδρες, ένας κόσμος άγνωστος σε πολλούς.

   Αργότερα για να κλείσει ωραία η βραδιά θα σας έχουμε φτιάξει το θερινό σινεμά με μια μικρή παρουσίαση της περιοχής, της Finix Adventures, του αγώνα #save_agrafa για τη υπεράσπιση των βουνών και μια ταινία μικρού μήκους της δεκαετίας του ‘70 τραβηγμένη στα Άγραφα και στον Όλυμπο από ντόπιους ορειβάτες.

Σάββατο

   Ξεκινάμε για τη κορυφή Βουτσικάκι (2.152μ.), σύντομα θα βγούμε από το ελατόδασος και θα συνεχίσουμε στο αλπικό τμήμα μέχρι την κορυφή Τέμπλα (1.809μ.)  από όπου θα απολαύσουμε την πρώτη εντυπωσιακή πανοραμική θέα.

  Θα περπατήσουμε κορυφογραμμή οπού θα συναντήσουμε το μνημείο του αείμνηστου ορειβάτη και αιωροπτεριστή Κωνσταντίνου Τζαμάρα, ενώ  στο διάσελο «Στρατώνας» θα δούμε υπόγειο πετρόχτιστο απομεινάρι φυλακίου από τα πρώτα σύνορα του ελληνικού κράτους. Έπειτα από τη κορυφογραμμή Βουτσικάκι που κόβει την ανάσα λόγω των γκρεμνών της νότιας πλευράς, θα αντικρύσουμε δυο κόσμους. Από τη μία πίσω μας αφήνουμε τον πολιτισμό με τις πόλεις, τα χωριά και τη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ μπροστά μας ξανοίγεται η άγρια φύση, μια θάλασσα κορυφογραμμών, τα απρόσιτα Άγραφα. Από εδώ αντικρύζουμε τα μισά βουνά της Πίνδου. Η τελική κατάβαση γίνεται από το πελεκημένο στο βράχο μονοπάτι που θα μας πάει στα Λιβάδια Πετρίλου. Εδώ θα μας περιτριγυρίζουν απέραντα ελατοδάση και πιο πάνω οι τρεις πιο ψηλοί ορεινοί όγκοι των Αγράφων, το Βουτσικάκι, το Ντεληδήμι και η Καράβα.

  Θα τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας στον ξενώνα «Τα Λιβάδια» και θα απολαύσουμε την παραδοσιακή Αργιθεάτικη κουζίνα από τα χέρια του ιδιοκτήτη Θανάση Βασιλού. Έπειτα από την μεσημεριανή μας σιέστα το απόγευμα θα κάνουμε ένα βοτανικό περίπατο στο μονοπάτι της Σούδας του Μάη με τελικό προορισμό τον εντυπωσιακό καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του ανάμεσα σε πελώρια έλατα. Στον ξενώνα θα μας περιμένουν να τα απολαύσουμε τα τσιπουράκια συνοδευμένα από παϊδάκια προβατίνας.

Κυριακή

   Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από τα 1559 μέτρα υψόμετρο, από το διάσελο του Αγίου Νικολάου, το υψηλότερο σημείο που περνάει ο δρόμος για να προσεγγίσουμε την Αργιθέα. Περνάμε από  δάσος με μεγάλες εντυπωσιακές οξιές και σύντομα θα συνεχίσουμε σε αλπικό πεδίο. Φτάνουμε στη Λούτσα, μια εποχιακή δρακόλιμνη που σχηματίζεται σε ένα μικρό όμορφο οροπέδιο και συνεχίζουμε την ανάβαση προς την κορυφή Καράβα στα 2.184μ., την ψηλότερη των Αγράφων. Αν είμαστε τυχεροί θα συναντήσουμε και κάποια από τις αγέλες άγριων αλόγων ή θα δούμε να πετούν ψηλά σπάνια μεγάλα αρπακτικά που ζουν εδώ. Αφού ατενίσουμε τα βουνά της Πίνδου και τον κάμπο από την άλλη μεριά θα επιστρέψουμε στο κατάλυμα για μεσημεριανό φαγητό πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής.

Βασίλης Αρχανιώτης

Για κράτηση θέσης επικοινωνήστε +6977663453 και finixadventures@gmail.com

  • Professional escorts
  • Liability insurance
  • Snack-light meal
  • Special menu for gluten free eaters & vegans
  • Water-juice
  • Baton
  • Photos
  • Information and Instructions
  • First Aid Kit 

 

•Καπέλο

•Αντηλιακό

•Γυαλιά ηλίου

•Αντικουνουπικό  (φυτικό)

•Ρούχα κατάλληλα για την εποχή

•Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα

•Παπούτσια για Πεζοπορία

•Αδιάβροχο-αντιανεμικό

•Επιπλέον, ένα ζευγάρι σπορτέξ για το σπήλαιο