Εκδηλώσεις Stefaniada Lake Festival 2024

Είσοδος ελεύθερη

3-4 Αυγούστου Διήμερο Ααστροπαρατήρησης

Aπώτερος σκοπός της αστροπαραρατήρησης και αστροφωτογραφίας είναι να σε φέρει πιο κοντά στα αστέρια. Όσοι έρθουν θα πάρουν μαζί τους καρέ και ιστορίες από αυτές που αξίζει να μοιραζόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το βράδυ συναντιόμαστε στη λίμνη Στεφανιάδα. Θα τοποθετήσουμε τον εξοπλισμό μας και θα χαθούμε στον μαγικό κόσμο της νύχτας. Θα απολαύσουμε τα νεφελώματα του Γαλαξία, θα παρατηρήσουμε τους αστερισμούς, θα δούμε τον Κρόνο και τον Δία με τους δορυφόρους τους. Θα φτιάξουμε τσάι του βουνού να πιούμε καθώς καθόμαστε κάτω από τα αστέρια και θα μοιραστούμε ιστορίες από τη ζωή μας στο χωριό και τις αναβάσεις μας στα βουνά με στόχο να κάνουμε κι εσάς να τα λατρέψετε. Αργότερα θα βγούμε φωτογραφίες με τον γαλαξία.

 *21:30-23:00

Κωνσταντίνος Βασιλακάκος: αστροφωτογράφος και Youtuber  https://linktr.ee/konstantinosvasilakakos?fbclid=IwAR3YX0ocwoCOcyyOFmEwqraOgaGcrVGTior54Sl0gjehelThuVOke6Mg9Sc

5 Αυγούστου Θέατρο Σκιών Καραγκιόζης "Η επιστροφή στο βουνό"

Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός φανταστικός χαρακτήρας του παραδοσιακού ελληνικού και τουρκικού θεάτρου σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο ή και ιστορικά.

Η θεματολογία αυτή τη φορά θα είναι σχετική με την προστασία των βουνών και της φύσης. 

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση Καραγκιόζη από τον καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών Κωνσταντίνο Κατσόγιαννο. Φιγούρες και σκηνικά ειναι δημιουργίες δικές του με όμορφα σχέδια και πολλά χρώματα, όπως επίσης οι διάλογοι και οι αστείες ατάκες.

Στο τέλος της παράστασης θα μάθουμε κάποια πράγματα γύρω από την κατασκευή της φιγούρας, της σκηνής και των σκηνικών, όπως και κάποια ιστορικά στοιχεία γύρω από το θέατρο σκιών.

*20:00 – 21:30

Κωνσταντίνος Κατσόγιαννος : καραγκιοζοπαίκτης

6 Αυγούστου Ομιλίες για την ιστορία της Αργιθέας και την ιστορία της Αργιθεάτισσας γυναίκας

Η συνύπαρξη φύσης και Αργιθέας υπήρξε για αιώνες αρμονική, αλληλένδετη και πέτρινη. Αυτή η συμβίωση στο χρόνο, η στάση και τα έργα φανερώνουν την συνειδητή οικολογική σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Πετρόχτιστη η φύση της Αργιθέας, πετρόχτιστη και η Αργιθεάτικη ψυχή, έντονες οι ιστορικές μνήμες.

Μακραίωνη είναι η ιστορία της περιοχής, με την παρουσία και την κατοίκηση της να αποδεικνύεται απο ευρήματα από τη νεολιθική εποχή. 

Ομιλία για την ιστορία των Αγράφων. Μνήμες με ιστορικές αλήθειες για την Αργιθέα” και για την ιστορία της Αργιθεάτισσας γυναίκας.

*19:00 – 20:00

 

Ομιλίτρια: Χαρίκλεια Μακρυγιάννη

7 Αυγούστου συναυλία Γρηγόρης Μπιθικώτσης Γέφυρα Κοράκου

Ομιλίες για την Προστασία των Αγράφων και για την Τέχνη της γης Λίμνη Στεφανιάδα

Μια βραδιά αφιερωμένη στο περιβάλλον, με την παγκόσμια κοινότητα να βρίθει αντίστοιχων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τι σημαίνει πραγματικά βιωσιμότητα; Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς  για να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος;

 *17:00-18:00

Χρήστος Φασούλας : μέλος του κινήματος Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Ομιλία για την τέχνη της γης

Η Land Art, ή τέχνη της γης, είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1 970, κυρίως στην Αμερική. Η Land Art εστιάζει στη δημιουργία έργων τέχνης, που χρησιμοποιούν το φυσικό περιβάλλον ως το κύριο υλικό, και μέσο της δημιουργίας τους. Οι καλλιτέχνες της Land Art, δημιουργούν έργα απευθείας στη φύση, χρησιμοποιώντας υλικά όπως πέτρες, χώμα, άμμο, νερό και φυτά.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μορφές τέχνης που τοποθετούνται σε γκαλερί ή μουσεία, τα έργα της land art δεν τοποθετούνται απλώς στο τοπίο, αλλά το τοπίο είναι το μέσο της δημιουργίας τους. Ο καλλιτέχνης και το φυσικό περιβάλλον συνεργάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης που είναι αλληλένδετο με τον χώρο του. Τα έργα αυτά δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστα, αλλά και προσωρινά, καθώς εκτίθενται στις δυνάμεις της φύσης και την φυσική φθορά. Έτσι, η land art μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε και να συνδεθούμε με το φυσικό περιβάλλον με νέους τρόπους, ενώ μας υπενθυμίζει την παροδικότητα και την ομορφιά της φύσης, και παράλληλα τονίζει την ανάγκη προστασίας και σεβασμού προς το περιβάλλον.

*18:15-19:30

Παναγιώτης Μπρέντας : εικαστικός

“Αντιλαμβάνομαι τον φυσικό κόσμο ως μια αρχέτυπη γκαλερί, στην οποία η χλωρίδα και η πανίδα, είναι τα έργα τέχνης που έψαχνα εδώ και καιρό. Η κύρια έρευνά μου αφορά στο ‘κρυμμένο και άπιαστο’ που βρίσκεται κωδικοποιημένο στη Φύση.”

8 Αυγούστου Βραδιά Σινεμά «Η μαγεία του βουνού»

Μια μοναδική κινηματογραφική και μουσική συνεργασία μεταξύ της Αυστραλιανής Ορχήστρας Δωματίου και της υποψήφιας για BAFTA σκηνοθέτιδας Τζένιφερ Πίντομ, το «Mountain» είναι μια εκθαμβωτική εξερεύνηση της εμμονής που έχουμε για τα βουνά.

Πριν από τρεις αιώνες η αναρρίχηση ενός βουνού θεωρείτο παράνοια. Η σκέψη ότι τα άγρια τοπία του πλανήτη μας θα μπορούσαν να έχουν οποιοδήποτε είδος έλξης, δεν υπήρχε καν. Οι βουνοκορφές ήταν μέρη επικίνδυνα, όχι όμορφα. Γιατί, τότε, η έλξη που νιώθουμε τώρα για τα βουνά είναι τόσο έντονη; Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο σε όλα σχεδόν τα μέρη του πλανήτη (Ανταρκτική, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βολιβία, Καναδά, Χιλή, Γαλλία, Ισλανδία, Ινδία, Ιταλία, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Παπούα Νέα Γουινέα, Σκοτία, Νότια Αφρική, Ελβετία, Θιβέτ, ΗΠΑ), παρουσιάζει τη σαγηνευτική δύναμη των βουνών και τη συνεχή επιρροή που έχουν στη διαμόρφωση της ζωής και των ονείρων μας. Μια μοναδική κινηματογραφική και μουσική οδύσσεια με αφήγηση του Γουίλεμ Νταφόε

 *20:00- 21:30

9 Αυγούστου Μαγειρική στη φύση και πανηγύρι “Oι Κυρατζήδες”

Μαγειρική στη φύση – Μανιταρόφιλοι Ελλάδος

Στις όχθες της λίμνης θα στηθεί μια ιδιαίτερη “φυσική” κουζίνα. Η ελληνική κουζίνα, της διαύγειας και της σαφήνειας των αισθήσεων, όπως αποκαλύπτεται από παραδοσιακές συνταγές της υπαίθρου. Το βασίλειο των φυτών αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία του αρώματος και της γεύσης τους. Είναι μαγειρική “ουτοπία” όταν αρωματίζεις το φαγητό με ρίγανη, θυμάρι και περδικάκι που φυτρώνουν δίπλα στην φωτιά που άναψες, για να μαγειρέψεις.

Στο δωρεάν σεμινάριο των Μανιταρόφιλων θα γίνει γνωριμία με τις ποικιλίες μανιταριών που φυτρώνουν στην περιοχή της λίμνης Στεφανιάδας και συνταγές είναι κάποια από αυτά που θα απολαύσουν οι επισκέπτες. Θα έρθουμε σε επαφή με τη μανιταρογνωσία, τη μανιταροφιλία, τις μανιταρογεύσεις και μανιταροδημιουργίες. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει τα δρώμενα στη σελίδα “Μανιταρόφιλοι Ελλάδος” και φυσικά να γίνει μέλος.

Θα προσφερθούν δωρεάν εδέσματα, όπως μανιταρόσουπα, καθώς και διάφορα εδέσματα με βάση τα μανιτάρια από τον γνωστό μάγειρα Φώτη Παρασκευαϊδη.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή γευστική μυσταγωγία που από την διατήρηση της γεύσης  των υλικών και την συνύπαρξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον θα σας βοηθήσει να κάνετε την υπαίθρια αναψυχή πραγματικά ολοκληρωμένη, θα σας δώσει δύναμη και θα σας χαρίσει χαρά.  “Σας περιμένουμε να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία μανιταρογνωσίας!”

*20:00-21:00

Πανηγύρι: Οι Κυρατζήδες

Οι Kυρατζήδες ήταν οι μισθωτοί μεταφορείς του παλιού καιρού που δραστηριοποιούνταν στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας και πολλές φορές εκτός αυτής. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό kiraci που σημαίνει μισθωτής και είναι παρετυμολόγηση της λέξης κύριος/κύρης. Ήταν γνωστοί και σαν αγωγιάτες από το μεσαιωνικό αγώι-αγώγιον και το αρχαίο άγω.

Με αγώι τον ήχο! Οι Κυρατζήδες είναι μια κομπανία που εστιάζει κυρίως στη μουσική παράδοση της Πίνδου και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, έχοντας πάντα στο πρόγραμμά τους πέραν της Ρούμελης, του Μωριά, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, τραγούδια και σκοπούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τα νησιά μας. Μέσα από τον ήχο της στεριανής ζυγιάς, τα τραγούδια του παρελθόντος παίρνουν μορφή στο παρόν.

Οι Κυρατζήδες είναι οι :

Αχιλλέας Χαχάμης – τραγούδι

Δημήτρης Μπρέντας – κλαρίνο, γκάιντα

Νίκος Σκαφίδας – βιολί, τραγούδι

Νίκος Αγγελόπουλος – λαούτο

Αλέξης Νόνης – κρουστά

*20:00 

2.Από τον Όλυμπο στο Everest

Το Φθινόπωρο του 2003, μια Ελληνική ομάδα ορειβατών βρίσκεται στο Θιβέτ σκαρφαλώνοντας στην κορυφή Cho Oyu με υψόμετρο 8201μ. Το βουνό  αυτό βρίσκεται στη γειτονιά του Έβερεστ, και η αποστολή προετοιμάζεται εκεί για την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά.  Οι προσπάθειες της ομάδας αποδίδουν, όμως την τελευταία μέρα συμβαίνει το αναπάντεχο. Στη διάρκεια της κατάβασης ο αρχηγός της ομάδας Χρήστος Μπαρούχας αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια του κινηματογραφιστή της ομάδας Παύλου Τσιαντού.

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι ορειβάτες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, ώσπου ανακαλύπτοντας ένα παλιό γράμμα του Χρήστου, αποκτούν ένα καινούργιο κίνητρο. Η ομάδα ξανασμίγει βρίσκοντας με αυτό το τρόπο την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσει. Την Άνοιξη του 2004, ξεκινάνε δύο ελληνικές ομάδες την ανάβαση στο Έβερεστ από τη Βόρεια και τη Νότια πλευρά αντίστοιχα. Όταν όμως οι ορειβάτες έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ενός θανάτου στο βουνό για δεύτερη φορά, η πίστη στο όραμα και το ομαδικό πνεύμα, απομένουν ως το τελευταίο απόθεμα το οποίο καλούνται να επιστρατεύσουν, για την πραγματοποίηση του στόχου.

*20:45- 21:30

10 Αυγούστου Μαγειρική στη φύση και βραδιά σινεμά 1."Ντοκιμαντέρ για τη λίμνη Στεφανιάδα" 2. «Από τον Όλυμπο στο Everest»

Θα υπάρξει 2ο δωρεάν σεμινάριο Μανιταριών από τους Μανιταρόφιλους όπου θα έρθουμε σε επαφή με τη μανιταρογνωσία, τη μανιταροφιλία, τις μανιταρογεύσεις και μανιταροδημιουργίες και Θα προσφερθούν δωρεάν πιάτα, όπως κριθαρότο με μανιτάρια και διάφορα άλλα εδέσματα με βάση τα μανιτάρια από τον γνωστό μάγειρα Φώτη Παρασκευαϊδη.

1.Ντοκιμαντέρ για τη Λίμνη Στεφανιάδα”

Από το εργαστήριο κινηματογράφου τα ίδια τα παιδιά μαζί με την σκηνοθέτιδα Νατάσσα Μπλάτσιου θα δημιουργήσουν την δική τους ιστορία γύρω από τη Λίμνη και τους ανθρώπους της.

 *20:00- 20:30

11 Αυγούστου Συναυλία Γλυκερία

Διοργανωτής :

ΑΜΚΕ AGRAFA HERITAGE

Συνδιοργανωτές :

Μέγας Χορηγός :

Χορηγοί :